Wpływ napojów słodzonych na wady struktury kostnej

Napoje słodzone są niezwykle popularne wśród ludzi w różnym wieku. Trudno się zresztą dziwić. Są smaczne i orzeźwiające, zwłaszcza w gorące, letnie dni. Jednakże, liczna badania przeprowadzone w tej materii wskazują na to, że napoje te mogą mieć istotny wpływ na wady struktury kostnej.

Spożywamy zdecydowanie za dużo cukru ze słodyczy, napojów słodzonych lub w postaci cukru ukrytego w naszej żywności. Utrudnia to wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i magnezu przez organizm.

Cukier może zaburzyć równowagę mineralną organizmu, przygotowując w ten sposób grunt pod osteoporozę i zwiększone ryzyko złamań spowodowanych niewielkimi przeciążeniami.

Dzieci i młodzież są szczególnie podatne na osłabienie kości i osteoporozę już od wczesnych lat życia. Dlatego też, tak ważne jest ograniczenie jego konsumpcji a faktem jest, że najwięcej cukru spożywamy właśnie w słodkich napojach gazowanych.

Ogólna populacja spożywa zdecydowanie za dużo cukru. Przyjmujemy w ciągu dnia olbrzymią jego ilość z cukierków, ciastek, czekolady, napojów, soków owocowych, mleka kakaowego, keczupu, dżemu, płatków śniadaniowych, dań gotowych, marynowanych potraw, słodkiego sosu chili itp. Często nie zdajemy sobie z tego nawet sprawy, a te produkty spożywcze są przecież przez nas bardzo lubiane. Jednakże należy zauważyć, że
bardzo ważne jest, aby dzieci i młodzież budowały mocne kości w okresie ich wzmożonego wzrostu.  Wymaga to obecności składników odżywczych, zwłaszcza wapnia, magnezu i witaminy D. Nasza tkanka kostna jest stale uzupełniana i tak długo, jak procesy budowania kości przebiegają szybciej niż ich degradacja, jesteśmy w stanie utrzymać je w zdrowiu.